Mandelanden en Flessenhals

Aan de zuidkant van Borger ligt het natuurgebied Flessenhals waar het Voorste Diep zich door een smal dal moet persen.
Aan de andere kant van de N34 slingert het Voorste Diep zich door de Mandelanden.
Vanaf een kijkheuvel en een uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over dit kletsnatte natuurgebied.

Doorbraakdal

Meer dan honderdduizend jaar vond tussen Borger en Buinen een ingrijpende gebeurtenis plaats die nog steeds zijn stempel op het landschap drukt. Het ijs van de Saale-ijstijd had eerder de Hondsrug gevormd. Er verzamelde zich zoveel smeltwater aan de westkant dat de nieuwe heuvelrug ter plekke bezweek. Dit zogeheten doorbraakdal werd later het domein van het Voorste Diep. Een eeuw geleden werd in het beekdal het Kanaal Buinen-Schoonoord gegraven.

 Mandelanden

In 2011 kon Het Drentse Landschap de Mandelanden Diep aan de westkant van de N37 verwerven. Het Voorste Diep kon weer tevoorschijn worden gebracht. Het werd weer de snelstromende meanderende bovenloop van de Hunze die het diepje ooit was geweest.

De graafmachines waren nauwelijks vertrokken of er bloeide al een dotterbloem in de Mandelanden. Voor de kenners was dat hét signaal dat er kwelwater van goede kwaliteit in het terrein aanwezig was.

 Flessenhals

In 2020 kon ook het gebied Flessenhals aan de oostkant van de N34 worden aangepakt. Het Drentse Landschap kon een deel van het gemeentelijke sportveldencomplex aankopen. Zo ontstond er ruimte om een natuurlijke beekdalrand aan te leggen. De rechtgetrokken beekloop van het Oude Diep werd in de Flessenhals weer een meanderende beek waar vissen stroomopwaarts konden zwemmen. Het beekpeil kon een stuk omhoog waardoor in het gebied moerassige laagtes zijn ontstaan.